Bokaszalag szakadás kezelése a boka mozgásterjedelmének teljes helyreállításával

Boka sérülése. 5 gyakori tévhit a boka sérülések kezelésével kapcsolatban -

Miért ficamodhat ki könnyen a boka?

Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései.

A boka egy három csont találkozásánál lévő ízület, amely két fő irányba tudja mozgatni a lábfejet: a testhez közelítve és távolítva. Egy roppant teherbíró ízületről van szó, amely a testsúlyt viseli állás és járás közben.

boka sérülése

Éppen ezért érinti olyan erősen a hétköznapi tevékenységeket is, ha fájdalom jelentkezik benne és ezért is kell mihamarabb felismerni és kezelni a fájdalom forrását. A lábszár a lábfejjel, a bokaízülettel és két bokaszalag segítségével kapcsolódik. Leginkább ez utóbbi struktúrák érintettek a bokánkat ért traumák során.

boka sérülése

A belső bokaszalagok melyek a bokaízület legerősebb szalagjai, a bel bokáról indulnak, a külső bokaszalagok pedig, a szárkapocs felől húzódnak a lábtőcsontokra. Mivel a külső szalagok sérülékenyebbek, ezek szoktak sérülni véletlen rossz mozdulat következményeképpen, akkor, amikor a boka ízület túlságosan messze csavarodik a normál helyzetből.

Mik a bokaficam tünetei?

  1. Éjszakai fájdalom coxarthrosis a csípőn
  2. A bokasérülés lehetséges okai, fajtái és kezelése :: Fitness Akadémia
  3. Megemelkedett és fájó ízületeket is
  4. Boka sérülése, mit kell tenni.
  5. Bokaficam 4 oka, 7 tünete és 5 kezelési módja [teljes leírás]
  6. A bokatájéki sérülések
  7. Folyékony nitrogén ízületi kezelés
  8. A bokasérülés lehetséges okai, fajtái és kezelése Sándor Alexandra Valéria

A bokát ért trauma látványos és egyértelmű tünetekkel jár. A baleset során a hirtelen fájdalmat gyakran megelőzheti egy kattanó vagy reccsenő hang, majd szinte azonnal duzzanat is képződik a boka külső oldalán.

boka sérülése

Amennyiben bevérzés következik be, a láb elszíneződik. A trauma súlyosságától függően nehézkes lehet a járás, állás és a boka mozgatása. Akár komolyabb sérülés egy rossz mozdulattól Az ízületet ért erőbehatás mértékétől függően beszélhetünk rándulásról ficamrólilyenkor enyhébben károsodik az ízület, boka sérülése általában 1 héten belül szűnik a fájdalom.

boka sérülése

Részleges szakadásnál már bokarögzítés szükséges, és hosszabb, hét a rehabilitációs idő. A teljes, instabilitással járó szalagszakadás a harmadik súlyossági fok, melyet többnyire már műtéttel korrigálnak, és szakszerű kezelés boka sérülése, hozzávetőlegesen hét alatt gyógyul.

A sérülések típusai

A bokasérülés diagnózisa Ha pár nap alatt nem múlik vagy csillapodik a fájdalom és a duzzanat, érdemes orvoshoz fordulni, mert vállízület fájdalom kezelése hatékony kezelés nagyban függ a súlyosság mértékétől. A fizikális vizsgálaton és speciális teszteken túl szükséges lehet képalkotó diagnosztika módszer is: röntgent, CT és MR vizsgálatokkal lehet igazolni a sérülés mértékét.

Cikkek, melyeket mindenképp olvasson el!