Subscribe via RSS

Üdvözöljük a Somosi Fogadó weboldalán!

Kereskedelmi szálláshely és étterem,
Szálláslehetőség, erdei iskola!

Várjuk egyéni, családi, csoportos kedves vendégeinket!
Házias ízekkel, menüs és a'la carte étkezési lehetőséggel!
Családi és céges rendezvények lebonyolítását is vállaljuk!

Első túra ajánlatunk

Somoskő vára- Petőfi kunyhó- Bazaltorgona- Macskakőlyuk bánya- Kőmúzeum.

Hossz: 1.5Km
A kirándulás időtartama: 2-2.5 óra
Távolság a Somosi fogadótól :4 km
Somoskő vára
Korai vármagját a vidéken birtokos Kacsics
nemzetség emeltette a 13. század második felében.
 

somoskoi_var.jpg


Az Árpád-házi uralkodók férfiágának kihalását követő anarchikus belháború idején a nemesi család kénytelen volt behódolni Csák Máté tartományúr előtt. A korabeli oklevelek szerint Anjou Károly serege 1320-ban foglalta vissza a Csák birodalomból Fülek és Sirok várait, ekkoriban kerülhetett királyi kézbe a somoskői várbirtok is. A győztes uralkodó kedvelt hívének, Szécsényi Tamás bárónak adományozta, kinek leszármazottai egészen a 15. század közepéig lakták épületeit.
 
A török hódítás fenyegető vihara a következő évszázadban érte el Nógrád vármegyét, ekkor kerültek a közeli Salgó és Fülek végvárai a "pogány" seregek hatalmába. Somoskő helyőrsége majd két évtizedig kitartott a két ellenséges vár között. Az Oszmán Birodalom hadai végül 1576-ban rövidebb ostrom után elfoglalták, így egészen 1593 őszéig lengette a szél a török lófarkas zászlót tornyai felett. Ekkor helyőrsége a közeledő királyi sereg elől gyáván megfutamodott. A következő időszakban, jelentős mértékben átépítették védőműveit, például ekkoriban emelték a hatalmas ágyútornyait.

Végső romlását az 1682-es füleki ostrom idején, a környéken portyázó lovasok okozták, akik felgyújtották épületeit, s ezzel végképp elvesztette hadi fontosságát. Az 1840-es években erre járt Petőfi Sándor és a következőket írta róla az Útirajzokban: "Somoskő nem nagy vár, nem is nagy hegyen fekszik, de bámultam építését, mely gyönyörű öt-, hat-, hétszögű kövekből van."
További romlásának az 1970-es években megkezdett helyreállítási munkálatok vetettek véget, melyek - Szlovákia önálló állammá alakulása után - sajnálatos módon félbeszakadtak.
Petőfi-kunyhó
A somoskői vár alatt, a Petőfi -emlékligetben található az a kunyhó, melyben a költő 1845. június 12-ei látogatása során megpihent. A kunyhó a felújítás során új tetőt kapott, és emlékkiállításnak is otthont ad.


 

petofi_kunyho.jpg


Bazalt orgona


A Somoskői vár alatt induló ösvényen érdemes meglátogatni a 200méterre található bazaltorgonát ami egy győnyörű Geológiai érdekesség, de a képek magukéárt beszélnek...
 

bazaltomles_2.jpg


 
Macskalyuk bánya:


"A Macskalyuk kőfejtőt Janssen Alfonz svéd vállalkozó nyitotta meg 1880-ban. Későbbi tulajdonosai a Rimarurány-Salgótarján r.t. (1897), a Somoskői Bazaltbánya r.t. (1925), majd a 30-as években Krepuska Géza bányavállalkozó. A kőfejtő ekkor élte virágkorát, 1500 embert is foglalkoztatott. Az útburkolatra szánt macskaköveket kisvasúton szállították Magyarországra, innen pedig több európai államba is. A fejtés hanyatlása a második világháború után állt be."
 

macskajuk_kofejto.jpg


Kőmúzeum:


Itt található nem messze a kőmúzeum is amely bemutatja a helyben található Andezitek és Bazaltok fajtáit és keletkezésüket.
 

komuzeum_3.jpg


 
 
Nagyon kellemes kirándulást kívánunk !
Somosi Fogadó.

 

Content

Elérhetőség:

3121 Somoskőújfalu
Somosi út 188.
Tel.: +36-70/348-3072

[|]

Útvonalterv

Somosi Fogadó - ©2008-2012 - somosifogado.hu

3121 Somoskőújfalu, Somosi út 188.
Tel.: +36-70/348-3072 | E-mail: [|]

Minden jog fenntartva: Csordás János v3.0 [||||] | XHTML / CSS | mail