Subscribe via RSS

Üdvözöljük a Somosi Fogadó weboldalán!

Kereskedelmi szálláshely és étterem,
Szálláslehetőség, erdei iskola!

Várjuk egyéni, családi, csoportos kedves vendégeinket!
Házias ízekkel, menüs és a'la carte étkezési lehetőséggel!
Családi és céges rendezvények lebonyolítását is vállaljuk!

Ötödik túra ajánlatunk

Füleki vár

Hossz: 500m
A kirándulás időtartama: 2-2.5 óra
Távolság a Somosi fogadótól : 15 km
A Füleki vár
A füleki vár története
A Losonci-medence délkeleti részén, a Cseres-hegység lábánál elterülő síkságon fekszik Fülek városa.

fuleki_var_1.jpg

Könyves Kálmán királyunk Horvátország elfoglalása után, 1108-ban Nógrád vármegye ispánjává tette meg a tengermelléki horvátok vezető nemzetségének, a Kacsityoknak, Slauiznak nevezett tagját. E nemzettség építette a füleki várat, valamikor 1241 előtt. A vár neve a Fil vagy Fülöp névre, esetleg a "fül" testrésznévre vezethető vissza. A Perényiek nádori ágának kihalása után Bebek Ferenc szerezte meg, ősi jogon, Fülek várát. A 14-15. században is jelentős országos tisztséget betöltő család egyike volt a Felvidék leghatalmasabb, legbefolyásosabb birtokosainak. A füleki vár, bármely irányból is közelítjük meg a várost, már messziről jól látható. A Fő utcáról keskeny utcácska vezet a várhoz, melyet nagyon szépen rendbehoztak

fuleki_var_3.jpg

Az 1938 és 1951 között működött akna vágatrendszerében kialakított múzeum áttekintést nyújt a bányáról és berendezéseiről. Emellett felszíni géppark és bányatörténeti kiállítás is látható.

fuleki_var_5.jpg

Története
A régészeti leletek tanúsága szerint a vár környéke már a történelem előtti időkben is lakott volt.Történészek szerint a 12. században a mai vár helyén egy fából készült erődítmény állt, amelyben a várat úgy emlegetik, mint amelyik átvészelte a tatárjárást (mai helyesírásra átírva): ".Vártuk az egyház és szentatya segítségét, hogy a dunai átkelőkön szembe találjuk magunkat Krisztus nevének ellenségeivel. Végül a Duna befagyott és szabad utat kaptak felénk. Rossz szándékkal átjöttek a Dunán, hogy tökéletesítsék az ördög művét. De mi sokan voltunk fölfegyverezve és meghúztuk magunkat Esztergomban, Győrben,., a másik oldalon pedig Pozsonyban, Nyitrán, Komáromban, Füleken és más erődítményekben." (részlet a "Magyarok a pápának" című levélből).

fuleki_var_4.jpg

Egy, 1246. január 10-én kelt királyi oklevélben szerepel először Fülek, annak kapcsán, hogy a várat és tartozékait IV. Béla elkobozta akkori garázdálkodó urától, a Kacsics nembeli Folkustól (Fulkó), s odaajándékozza a Pok nemzetségből származó Móricnak. Fulkó a tatárjárás idején haranggal csalogatta magához a tatárok elől menekülőket, akiket aztán kirabolt és megölt. Tény, hogy meggyilkolta a rokonát is, amiért aztán a király (istenítéletként) párbajra ítélte, de hála a barátainak, kegyelmet kapott. Ennek ellenére folytatta a gonosztetteit; hamis érméket veretett, a királyt sértegette stb.

fuleki_var_5.jpg

A király mindezt megelégelve arra ítélte, hogy meztelenül párbajozzon egy harcossal. Fulkó azonban a börtöntársával megölte az őröket és megszökött. Magányosan élt, amíg öngyilkosságot nem követett el.
A vár alatti települést 1255-ben említik a források, 1262-ben már anyaegyháza is volt. Fülek 1423-ban városi privilégiumot kapott.

fuleki_var_6.jpg

A várban sokan laktak (például Egyed mester, Csák Máté 1321 táján, Fonyi Balázs 1322, Konya 1354), míg 1453-ban Zsigmond király a Perényieknek adta bérbe. 1438-ban Erzsébet királynő tulajdonában van, aki 1440-ben megerősítteti katonai célokra. Mátyás király hada 1483-ban beveszi a már erődítménnyé emelt várat.

fuleki_var_7.jpg

Ezután a vár vezetésével Raskai Balázs lett megbízva, 1490-ben. A középkori Fülek, - a vár és a város - volt a királyé, a királynőé, bírta Csák Máté, volt királyi adomány és zálogbirtok, például a Perényieké, akiktol Mátyás király erovel vette vissza a korona birtokába.

fuleki_var_8.jpg

Mohács után megnőtt Fülek jelentosége, akkori ura Bebek Ferenc megerősítette a várat, de 1554-ben a török elfoglalta és 39 évig innen sarcolta a környék falvait, sot a bányavárosokat is, amelyeknek a kapuja Fülek volt.

fuleki_var_9.jpg

Content

Elérhetőség:

3121 Somoskőújfalu
Somosi út 188.
Tel.: +36-70/348-3072

[|]

Útvonalterv

Somosi Fogadó - ©2008-2012 - somosifogado.hu

3121 Somoskőújfalu, Somosi út 188.
Tel.: +36-70/348-3072 | E-mail: [|]

Minden jog fenntartva: Csordás János v3.0 [||||] | XHTML / CSS | mail