Bokaszalag szakadás: Ezt tanácsolja a gyógytornász

Szalagszakadás boka

  • Agyagkezelés ízületi gyulladás kezelésére
  • A bokaficam súlyossági fokai

A láb futáskor, a földre érkezéskor feszített állapotban van, és egy rossz mozdulat miatt a külső vagy a belső talpél felé is elbillenhet. Persze nem kell orvosi diploma, hogy a futó felismerje, baj van, mivel szinte azonnal duzzadni kezd a boka, sőt a bevérzést jelzi a láb elszíneződése.

nutriversum collagen árgép prostate treatment with seeds

Ízületi fájdalomcsillapító gyógyszer megússza, ha csak rándulás történt, ez esetben a szalagok és az ízületi tok megnyúlik. Bokaficammal van dolgunk, ha a bokát alkotó csontvégek elmozdulnak eredeti helyükről.

Bokarándulás, bokaszalag sérülések

A rossz mozdulat fájdalommal járhat Fotó: shutterstock A boka belső oldalán található bokaszalag ritkán szakad el, nem számít tipikus sportsérülésnek. Annál inkább, ha a boka külső részén futó, három elkülönített részre osztott szalag szakad el.

Az elülső, a középső és a hátsó bokaszalag is veszélyeztetett, a szalagszakadás boka, a húzódásoknál és szalagszakadáskor általában az elülső és középső szalagok veszélyeztetettek. A legtöbb bokasérülés akkor történik könnyen bekövetkezhet futáskor isamikor a lábfej befelé aláfordul.

Bokaszalag szakadás: Ezt tanácsolja a gyógytornász

Ilyenkor megnyúlnak az elülső és a középső bokaszalagok, ám ez már túlmutat az egyszerű ficamon: részleges vagy teljes bokaszalag-szakadás következik be. Kihagyás, pihentetés részleges szakadás — hét teljes szakadás — hét Akármi is történt, fontos, hogy a sérült végtagot ne terheljük, minél gyorsabban polcoljuk fel, és jegeljük, hűtsük.

Pontosan érezzük, hol a határ, amikor már képtelenek vagyunk járni a sérült lábon. Márpedig, ha úgy tapasztaljuk, hogy a járást lehetetlenné téve fáj a boka, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ha a fájdalom nem enyhül, és a duzzanat sem csökken három-négy óra pihentetés után, szinte biztosan szalagszakadást szenvedtünk. A bokaszalag-szakadás hat-nyolc hetes felépülési időt igényel, de súlyos esetben hónapokra is nyúlhat a rehabilitáció — addig kerülni kell minden megszokott terhelést.

csontok és ízületek helyreállítása váll sérülések tünetei és kezelése

A gyógytorna persze csökkenti a gyógyulási időt, ráadásul nagyban növeli a teljes gyógyulás szalagszakadás boka. És akkor egy kis útmutató ahhoz, hogyan kategorizáljuk a fájdalmat… Ha még rá tudunk lépni — némi fájdalmat érezve — a bokára, csak kisebb húzódás, amely egy-két szalagszakadás boka alatt meggyógyul.

  1. Bokaszalag sérülés: a bokaszalag szakadás - Fájdalomközpont
  2. Feltételezett ízületi ödéma
  3. Ízületi fájdalom a kezén mint kenet
  4. Bokaszalag szakadás kezelése a boka teljes felépüléséért

Részleges bokaszalag-szakadásnál is terhelhető a láb, de a fájdalom sokkal intenzívebb, szemmel is jól láthatóan megzúzódott a boka — ez általában két-három hét kihagyással jár. Amikor tűrhetetlen a fájdalom, ne is próbáljunk ráállni a sérült lábra, úgysem lehetséges, valószínűleg teljes szakadás történt.

kenőcs térdrándulások kezelésére magas lehet ízületi fájdalmak esetén

Ez esetben másfél hónapig kerülni kell az olyan mozgást — így a futást is —, amelynél a talaj és a láb ütközik. Az úszás a bokasérülés rehabilitációjának is jót tesz.

Az ínszalagszakadás tünetei és kezelése

Fotó: shutterstock Ugyanakkor az úszás vagy a biciklizés nemcsak a rehabilitáció része, hanem megfelelő pótléka is a futásnak. Sokan tapasztalják, hogy a részleges bokaszalag-szakadás után egy-két nappal már szinte nem is érezni fájdalmat, elmúlnak a tünetek, sőt akár már egy hét múlva úgy lehet futni, mintha mi sem történt volna. Ugyanakkor csínján a mozgással, még akkor is, ha szalagszakadás boka végezzük, mert a részlegesen elszakadt szalagra könnyű rásérülni, nem olyan stabil, mint egészséges állapotban.

Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében márciusában.